Meditatie

Dhammakaya Meditatie is een benadering van boeddhistische meditatie uit Thailand, die is onderwezen door de meditatiemeester Phramongkolthepmuni (1884-1959). Het wordt in Thailand ook wel aangeduid als ‘Vijja Dhammakaya’, ofwel de ‘kennis van Dhammakaya’. Dhammakaya is de zuivere kern die ieder mens in zichzelf kan vinden, in de vorm van een Boeddha. ‘Dhammakaya’ betekent letterlijk ‘het lichaam (of de vorm) van de Dhamma (of verlichting, innerlijke ervaring van de leer van de Boeddha)’. De techniek wordt door de tempel Wat Phra Dhammakaya ook wel aangeduid als ‘Middle Way Meditation’.

In Dhammakaya-meditatie begint men met de geest tot kalmte te brengen (samatha), en in een later stadium inzicht in de werkelijkheid te ontwikkelen (vipassana). De techniek volgt grotendeels de principes van de Visuddhimagga, een 5e-eeuwse Sri-Lankees standaardwerk over meditatie. Het belangrijkste kenmerk van de techniek is het middelpunt van het lichaam als stilstaand aandachtspunt. De meditatietechniek is zeer populair in Thailand en andere delen van Zuidoost-Azië en is wel omschreven als een wederopleving van samatha-meditatie in Thailand, nadat voor lange tijd de nadruk lag op enkel vipassana-meditatie zonder samatha. [uit Wikipedia]

Dhammakaya International

Copyright Dhammakaya International

Klik op bovenstaande foto om de website van de tempel in de Benelux te bezoeken, waar Chonthicha regelmatig naar toe gaat. De website is ook in het Nederlands te lezen. De eerste Benelux tempel ligt in Lede, België en de onlangs nieuwe locatie in Afferden, Nederland.

Peace Revolution
Wil je liever thuis leren mediteren, dan is deze website een hele goed om mee te beginnen: Peace Revolution Als je een login aanmaakt (gratis), kun je direct meedoen aan een online meditatie programma, zeer de moeite waard!

 

Share

Reacties zijn gesloten.